inici
Cercar
EXPOSICIONS PERMANENTS PALAU COMTAL
EXPOSICIONS PERMANENTS I SALES VISITABLES MUSEU MUNICIPAL DE COCENTAINA

  • LLOC: Palau Comtal
  • ORGANITZA: Museu Municipal de Cocentaina, Palau Comtal - Regidoria de Cultura i Patrimoni
Tot l"any de dimarts a dissabte

El Palau Comtal és un referent històric i cultural per al poble de Cocentaina. Actualment alberga les dependències del Museu Municipal on es realitzen vàries tasques de recerca i divulgació del patrimoni cultural local.
L"aspecte actual del monument és el resultat de varis segles de construcció i reformes. La ubicació al sudoest de l"antiga Vila Cristiana, al costat del Barranc del Sors, li conferien un emplaçament privilegiat per a controlar totes les vies de comunicació reforçar, conjuntament amb el Castell, la defensa de la Vila. Va ser construït a principis del segle XIV como un alcasser fortificat, el qual, després de l"adquisició del Comtat de Cocentaina per Ximen Pérez de Corella l"any 1448, va ser transformat en un Palau d"estil renacentiste.

SALES VISITABLES
  • Sala d"Ambaixadors
Des de novembre de 2002, després de la remodelació i adequació de la Sala d"Ambaixadors del Palau Comtal com exposició museística, Cocentaina disposa d"un espai únic en la Comunitat Valenciana on es combina la qualitat arquitectònica i ornamental amb l"artística.
Les diferents obres exposades han sigut distribuïdes segons la seua transcendència artística, la temàtica i les dimensions. A la segona estança es pot contemplar el retaule de Santa Bàrbara, un dels millors testimonis conservat de la pintura italogòtica de la baixa edat mitjana (segona meitat del segle XIV). La tercera dependència està presidida pel retaule de Sant Antoni Abad atribuït al pintor més destacat del renaixement valencià del sigle XVI nascut a Cocentaina: Nicolau Borrás.
A la quarta habitació es pot gaudir d"una esplèndida mostra d"obres d"art, algunes d"elles realitzades per pintors de Cocentaina pertanyents a dues escoles creades en esta població: l"escola de Nicolau Borràs en el segle XVI i en el VII la de Rodrigo d"Espinosa, pare del conegut pintor del barroc valencià, Jerònim Jacint d"Espinosa.
A les estances annexes s"exposa el magnífic còdex manuscrit de la Bíblia datat entre els segles XIII i XIV, les seues pàgines contenen belles il·lustracions figurades d"escenes i motius zoomòrfics, vegetals i geomètrics.

  • Sala de la Xemeneia
Dependència de planta quadrada amb volta nervada formada per vuit lòbuls quadrangulars i un de central, conjunt que es complementa amb quatre llunetes rematades per una cornisa. Les restauracions del sostre de l"any 2003 descobriren l"antiga decoració ornamental dominada per un roig a l"almagro i sanefes en gris.
L"estança està presidida per una xemeneia de marbre. A l"interior, destaca una placa de ferro amb decoració en relleu que representa l"escut imperial de Carles V amb data de 1565. La simbologia de l"escut consisteix en una àguila bicéfala i, al mig dels dos caps, la corona imperial, mentre que els peus es troben flanquejats per les columnes d"Hèrcules.
Actualment s"exposa a la mateixa un escut tallat en marbre de carrara de la família Corella. Per una cara es representen les armes familiars i per l"altre queden restes de la ornamentació d"un antic temple romà. Possiblement la peça vinguera del sud d"Itàlia.

  • Sala Daurada
La sala, de planta quadrangular, està coberta per una volta de creueria dividida per nervadures en tretze espais i quatre llunetes pintades. Entre els anys 1613 i 1623 es realitzaren les pintures murals de la Sala Daurada per encàrrec del comte Jerònim Roís de Corella.
Els espais centrals estan dedicats als símbols heràldics dels Corella i als nous reis de Navarra dels quals es creien emparentats els comtes de Cocentaina. La simbologia està representada per l"escut primitiu de la família nobiliària adaptat a les armes de la casa Reial d"Aragó, per la serp amb cap de dona i la divisa de la casa "esdevenidor" i pel propi homenatge del promotor de les pintures, el nové comte, en forma d"arbre.
En las quatre llunetes s"alaba el coratge dels antepassats dels Corella, en els quals es fa referència a la participació de Roís de Corella en la lluita del Vaticà contra els turcs o l"ajuda donada per este primer comte a Alfons V a Nàpols.
  • Sala de les Finestres: Exposició "Agulló de Cocentaina"
L"Ajuntament de Cocentaina ha volgut portar endavant la idea de retre homenatge a Vicente Agulló, format tant dins del territori de l"Estat espanyol com en altres països, però, a diferència d"altres artistes de la nostra vila, va desenvolupar una part important de la producció artística en el poble natal.
Vicente de Paul Agulló Sanchis va nàixer en 1932 a Cocentaina. La qualitat artística natural que posseïa fou encarrilada amb la formació acadèmica iniciada en l"Escola de Belles Arts de València i a la sala de San Fernando de Madrid.
Durant la seua dilatada carrera artística, va rebre nombrosos premis i va aconseguir exposar la seua obra a Madrid, a València, a Valladolid, a Lausanne (Suïssa), a Barcelona, a Roma, a Sevilla, etc.
La família Agulló-Pastor conserva una important col·lecció de l"obra escultòrica cedida temporalment, en gran part, a l"Ajuntament de Cocentaina mitjançant un conveni. L"exposició actual consta d"un total de quasi cinquanta obres, les quals representen tots els estils, materials i tècnics que l"autor ha utilitzat en l"execució de les diferents figures i formes.

EXPOSICIONS PERMANENTS PALAU COMTAL
EXPOSICIONS PERMANENTS PALAU COMTAL
DIA DEL LLIBRE
DIA DEL LLIBRE
Monuments
Monuments
Rutes Senderistes
Rutes Senderistes
Entorn Natural
Entorn Natural
Festes i Mercats
Festes i Mercats
Oci i cultura
Oci i cultura
11ª Concentració i Exhibició de Cotxes i Motos Clàssics
11ª Concentració i Exhibició de Cotxes i Motos Clàssics
XIII HORES ESPORTIVES
XIII HORES ESPORTIVES
Nombre
Contraseña
Login
Copyright. Todos los derechos reservados