inici
Cercar
Castell de Cocentaina


L’àrea coneguda com el Castell de Cocentaina –ubicada a 765 m d’altitud sobre el nivell del mar i a 300 m sobre la vila- se situa al cim de la Penyeta Blanca. S’accedeix al lloc mitjançant la carretera que va des de Cocentaina fins al paratge de Sant Cristòfol. En arribar-hi, un camí a l’esquerra porta fins a l’esplanada que hi ha al peu de la torre, a la qual s’hi arriba seguint una senda que voreja el tossal.L’àrea està integrada en l’actualitat per un conjunt monumental del qual formen part diverses construccions pertanyents a diferents períodes culturals. La construcció més significativa que s’ha conservat és la torre gòtica que contemplem en l’actualitat. El Castell de Cocentaina és una torre de planta quadrada de 13,60 metres de costat i 12,50 metres d’alçada des del llindar de la porta d’accés fins a la planta superior de les mènsules que suportaven els matacans volats. La torre està recolzada sobre un talús d’alçària variable entre 2 i 4 metres, i que s'adequa les irregularitats del terreny.
 
A l'interior, la torre té dues plantes, amb dues sales cadascuna i el buit del pati. Les sales de la planta baixa estan il·luminades mitjançant una claraboia en cadascuna. La més petita disposa de dues sageteres cap a l’exterior i la sala major en té quatre (dos de les quals es troben situades al costat més llarg).

Al pis superior, la distribució de sales és idèntica a la planta inferior, però il·luminades per buits més gran a base de finestres geminades.

Com a acabament del Castell, trobem una terrassa plana, amb un seguit de mènsules de pedra que suporten els matacans volats. La coberta encara presenta vestigis dels nivells que hi existien i que donaven accés als matacans.

Són nombroses les marques de pedra picada observades en tots els elements de carreu. Tots els buits del Castell: portes, finestres, sageteres i claraboies estan realitzats en carreu llaurat.

Les portes estan formades per dos arcs apuntats de carreus de 25 cm de grossària a ambdues cares del mur de tàpia; la part central està coberta per una volta rebaixada, també de carreu. En aquesta zona encara són apreciables, en la majoria de les portes, les peces laterals d’ancoratge de les frontisses, que permeten deduir que eren de dos fulles; es manté intacte el buit que contenia la barra interior de tancament de les portes.

Les finestres de primera planta apareixen a l'exterior com geminades, però a la part interior s’emmarquen en un arc apuntat de carreu de 25 cm de grossària. A la part inferior conté el festejador, molt propi del gòtic del regne de València.

Les sales interiors estan cobertes per una volta de canó. La comunicació entre les distintes plantes es realitza mitjançant una escala ubicada al pati interior.

A l’interior es pot visitar una exposició sobre la història del castell, els senyors feudals que el van posseir i l’armament que s'hi utilitzava. També s'hi exhibeix la reproducció a grandària natural d’una sarbatana del segle XV.


Descarregue l'àudio del Castell


Visites:
Obert dissabtes i diumenges de 10 a 13 hores (fins el 28 d'Octubre de 2018). Visita lliure.
Fora d'aquest horari pot sol·licitar les claus en l'ajuntament (Policia Local, Plaça de la Vila, 1). Es requereix DNI


Castell de Cocentaina
Castell de Cocentaina
Palau Comtal de Cocentaina
Palau Comtal
Castell de Penella
Castell de Penella
Torres de la Muralla
Torres de la Muralla
Casa Museu de Festes de Moros i Cristians
Casa Museu de Festes de Moros i Cristians
Museu Arqueològic i Etnològic del Comtat
Museu Arqueològic i Etnològic del Comtat
Ajuntament
Ajuntament
Ermita de Sant Cristòfol
Ermita de Sant Cristòfol
Ermita de Santa Bàrbara
Ermita de Santa Bàrbara
Convent de Clarises
Convent de Clarises
Convent dels Franciscans
Convent dels Franciscans
Església de Santa Maria
Església de Santa Maria
Església del Salvador
Església del Salvador
Carrer Major
Carrer Major
Carrer dels Dolors
Carrer dels Dolors
El Pla de la Font
El Pla de la Font
Àudio
Àudio
Nombre
Contraseña
Login
Copyright. Todos los derechos reservados